Wednesday, August 27, 2008

yea yea pergi sibu...

huhuuu jumaat ni nak pergi sibu lah ada temujanji dengan abg taz...abg no.3...dia suruh pergi sibu pergi je lah mana tau dia nak buat amal jariah pada sha kot...hhahaaa...

alhamdulillah upah baju pun dah settle..abi ( abg no.2) yang jadi penaja...semoga Allah melimpahkan rezeki yang terus-terusan buat abang...terima kasih... amacam 3 pasang baju dengan upah RM45 o.k tak?!!! hhahaha...

nanti² sha share ngan korang ye...baju rayo sha...erk...agak² mesti arpegio, four ngan rudz beli kain pas ni dan buat baju sendiri...bukan apa...nak minta tolong aku promote baju buatan mereka tu mana tau leh jadi pendapatan sampingan lepas ni...

ishk tak sangka lak.cadangan yang bagus tu arp..four ngan rudz...apa tunggu lagi...hahhaa....

o.k semua itu cerita pasal baju rayo...

pasal ice lady lagi..rupa-rupanya ada insiden disebalik tu semua sebelum ini...senbenarnya dua kali dah kawan-kawan sha nak pekena ice lady kat warung tu...masalahnya stiap kali pergi,warung tutup...bila warung tutup mesti dewang datang punyerlah...hendak dijadikan cerita memandangkan hari ini gotong royong tadi jadi kitorang pun merancanglah nak ke situ..korang nak tau ape cerita? tak sangka pulak warung tu bukak...ice lady dah ada depan mata baru sha tau cerita sebenar...rupa-rupanya baru hari tu lah hajat mereka tu kesampaian nak pekene ice lady...

hhaahhaha macam-macamkan? byk sgt perkara yang kebetulan berlaku dalam kehidupan kita...

BiCaRa TaNPa SuaRa!!!!

semoga sihat semua hendaknya...

hai kawan² hehee...sha masih di sini. Masalah betullah bekalan elektrik di tempat sha sekarang...tapi tak apalah...itu maknanya sha perlu fokus dengan tugas² sha dulu...

sekarang ini...sibuk seminggu-minggu ini...
mana tidaknya dekat² UPSR mestilah semua yang terlibat bertungkus-lumus memastikan persediaan mereka mencukupi. Begitu jugalah dengan tempat sha sha bertugas sekarang.

tadi ada gotong royong sediakan tempat untuk solat sunat hajat malam jumaat ini. Rasanya berapa tahun sudah sha bekerja di sini tak pernah lagi sha berkesempatan untuk menunaikan solat sunat hajat bersama-sama ibu bapa dan guru-guru lain..tiap tahun asyik ketinggalan je...tahun ini pun sama juga...sedihnya...bila fikir balik masa bekerja tadi memanglah sha ni lasak sikit...sakit² pun angkat benda² berat juga...hhahaa...

habis semua kerja sha dengan kawan² (5 sekawanlah) pergi "mengICE LADY" di tempat biasa beli ice lady lah... fuyoh!!! memang tak sedar diri!!!...malam nanti bila datang sakit jangan nak nangis pula...

sebelum nak balik tiba-tiba salah seorang daripada kawan sha iaitu hot mama kitorang lah kak siti dapat panggilan daripada hubby dia...hubby dia kata ...

"yang, nanti yang jangan balik dulu tau ada roadblock..."

lebih kurang macam tu lah ayatnya kowt ekekekkee...

tidak berapa lama kemudian terpandanglah kereta peronda polis tapi dia masuk sekolah kitorang...itu yang naik hairan semua...bermacam-macam spekulasilah yang timbul sekejap tadi. Dah samapi tahap migrain dah berpikir ni. akhirnya sha bersuara:

" kak siti entah² dia tau kot ada sorg dripada kita ni tak pakai helmet..."
kak siti jawablah: "haa sapa lagi kalau bukan awak..nanti awak balik jalan kaki je lah..."

hhahhaha....semua gelak sampai golek kat warung tu...

tak lama lepas tu kak siti bersuara:
"kalau korang nak balik dulu nanti korang baliklah..nanti sya berhenti sekejap di rumah sakinah. mana tau lama ke roadblock. saya mana ada lesen..."

wakakakka semua yang ada kat situ tergelak...sha katalah...
"patutlah polis tu tunggu kat depan sekolah kita rupa-rupanya dia tengah tunggu kita dua tu...seorang takder lesen sorg lak tak pakai helmet...ngam ler tuh...hari jumaat ni kina nak gi sibu lah ambil duit gaji bayar saman..."

tidak berapa lama kemudian...tetibe adalah kereta ke jip ke ape ke benda..tak nampak sangat...mata dah tualah katakan...yang nampak lampu liplapliplap je hahahaa dengan semua kenderaan membawa bendera ....owhhhh barulah faham rupa-rupanya ada konvoi...

eh...eh... ni yang suspen ni...agak-agak konvoi Sultan Johor kew? jauhnya tuh...nak kene naik kargo lagi bawa motorikal besar tu...ishk²...sha dah teropong-punya teropong sah!!! memang takder muka sultan Johor...habis tu Sultan mana yang buat konvoi tu? dah naik pengsan kitorang berfikir..owh konvoi kemerdekaan...Merdeka! Merdeka! Merdeka!...tengok² macam mat rempit jew yang join gak dengan mereka tu...entah dari manalah mereka semua yer..tak berkesempatan pulak nak berkenalan hhaahaa...

balik dari warung terus sambung ke market sayur pula...sampai di situ tak semena-mena orang yang jaga market sayur tu bercakap ala-ala semenanjung dengan sha...nak tergolek pun ada dengar hahhaa...apa macam orang serawak boleh dibawa bercakap ala-ala semenanjung ... mungkin dia tak tau kot sha ni memang arif sangat kecek melanau...hhahahaa...ni yang musykil ni...macammana kerabat sha ditabalkan secara tak langsung jadi wraga semenanjung hhaahaa...di hospitak pun macam tu juga.

Umi, sha ngan adik umi tak terus balik rumah tau..tapi kitorang singgah pula di kedai bahagian depan...(weyh...jgn salah sangka aku tak ambil gaji lagi ni...) kitorang gi cari ubi kentang yang cantik...nak buat cucur lah...huhuu...pandai ke sha tolong buatkan...esok insyaAllah sha buat...letih sangat rasa hari ini...hhahaa...

sampai di rumah terus hantar message kat "seseorang"...huhuu takder respon...apelagi teros call dia...ahhhaa bersambut nampak...fuyoh! dia tengah rajin jangan kacau...hhahaaa busy sangatlah tu...sori awak ek...hhaha suka² mengganggu jew..hhahaa...

untuk CMP, RUDZ alamak lupa pulak nak balas message zuliana hhaha lepas ni je lah...maaf sebab lambat reply message kredit takder..tu pun amal jariah daripada orang² tertentu hhahaa...

o.k semua caucincau...

Sunday, August 24, 2008

~WaRNa-WaRNa KeHiDuPaN~




GeMuRuH JiWa SeMaNGaT MeMBara~~~


amacam...agak² dewang nak pilih tak mukew ni kalo dia g odisyen tuh hhaha...
ini adalah kisah pencarian bakat baru setelah kemenangan adik tasya yang berjaya mengalahkan si ijam dari serawak dan sorang lagi sape nama mamat tu yang jadi saingan tasya...hohohoo...

apa nama program tu sebenarnya....star LG ke? hohohoo sha pun tak ingat sudah..senang je nak syarat² penyertaannya...dia tak kate berbakat tetapi senyuman yang menawan dan berumur antara 18-25...

erk agak² sha, sha pun masih boleh lagi masuk ni masalahnya...ujibakat tu di kuching sha pulak di Daro...ape kes ni...macam mana nak pergi odisyen nih...lallalala...ujibakat tu, hari ni dr pukul seploh pagi tadi kowt sampai pukol 6 ptg ni...adoiiii...konpem takder harapan ni ...tak sempat nak sampai...frust le jugak...tapi takper ada hikmahnya tuh...nanti glamour sangat tak nak lah...lagi tak nak kalau perlu bawa pen ke mana², kena pakai makeup selalu, kena cantik² selalu..tak nak lah rimas...hohohooo

sama gak time si mila AF tu menang kan nasib baik sha tak masuk kalau tak konfius korang sbb nama ayah mila AF tu sama ngan nama ayah sha...nanti tatau nak ngudi sape..last² sha malas le nak gi ujibakat tuh huhuu...tapi sha rass sebelum sempat sha buat persembahan mesti dewan tuh dah blackout dah hhahaa...virus blackout yang sha bawak dari sini muehhehee...

o.k semua semoga terhibur ni jew cara nak lepas rindu ngan korang...sayang korang semua...miss u all...papai...

final gangstarz?!!!

fuyoh...boleh tahan le tahun ni..lagi o.k dari last year...last year sha ada dua kumpulan fave...sape lagi kalau bukan flava dengan thelima...thelima sebab mereka tu memang kreatif giler...dan flava ni lebih tonjolkan identiti orang malaysia itu sendiri...hiphop ade si kembar tuh owh ye colabr8 mereka pun berbakat gak...tapi memang sha lebih suka flava jugak...bagilah yang lagi hensem dpd dewang tetap gak nak pilih kumpulan tuh...hhahahaa jangan tanya mengundi ke tidak...hhaha aku mana ade undi hhaha aku save kedit mukan kedekut...alah kalau mereka menang bukan dapat share pun 100,000 us dolar tuh ngn haku....doa je lah dari jauh..sebenarnye sha tengah frust ni...awal sgtlah kemunculan flava...cubalah lambat setahun sedikit konpem masuk akademi nasyid tuh...dah rezeki diorang kan? harap² pandai² bawak diri....jaga diri...kekalkan dengan imej bersih...walau pae pun tugasan yang macam buat cover album ngan lagu iklan tuh memang best ler korang hhaha...

musim ni...one d nation pun o.k gak tapi ntah le kenapa aku tertarik dengan paragon child...erk mukan paragon child ni ke yg salah sorang dia kene out dan 2 org tu lagi kene carik sorg lagi yg lebih berbakat? tp aku rasa yg last tu yg lagi berbakat dr 2 org yg memang dah terpilih...kira full-pakej le tuh berbakat...hensem...semuanya ade...tapi boleh ke bercakap dalam bhs melayu? hohoho...teringat time mereka bawak lagu melayu sayang sayang nyanyian aliff aziz ek...agak² si aliff tu boleh feat ngan group tuh lepas ni...

BlaCKoUT ?!!!

assalamu'alaikumwbt dan selamat sejahtera.... apa khabar semua?

memula tuh sha nak gelak dulu...ambil mood orang kata...mood selalu je tertinggal kat simpang maut belakang tuh hhohohohooo...ntah ape yang dia buat sehinggakan selalu ketinggalan...

ape kes blackout ni? menjeles betul...ni mesti ada orang nak sabotaj sha ni...hohohoo...tak elok tau main sabotaj²! agak² mereka tu menjelesi sha kowt sbb mereka tak leh nak chatting huhuu...

cerita pasal blackout ni...ermm terok gak lew kawasan flat ni dh jadi tempat persembunyian ular dah...2 malam yang lepas ade budak jumpa ular udah le tengah² keblacoutan time tuh...macammaner tuh? dah tu pulak time² gelap tu jugak ramai yang bertanya khabar berita yuhuu..tetau je time sha takder hiburan ek...owhhhh korang skodeng yer...kebetulan pulak area sebelah kawasan sha tinggal..ditambah pulak sha dok tingkat bawah skali...ular ni pun satu kalau nak main pun..mainlah jauh²...nanti kalau kene pukul macammaner sape yang susah...awak jugak yang susah wahai si ular. Untuk pengetahuan semua ular tersebut masih gagal ditangkap. sampai sha bagi cadangan panggil je lah si penangkap ular...konpem leh dapat tuh...mereka kan terror² belaka...umi tanyalah mana nak dapat .. ade ke? dengan selambanya sha jawab..ishk adelah..kat india kan melambak panggil je lah salah seorang tuh..tak teringat pulak kat kelantan ada seorang kan?!!! (malaysia punye wakil)...

itu cerita ular dalam blackout...ini pulak kisah blackout...

nih apa kes ni beb...kejap ada letrik kejap takder...asal dekat² nak puasa dan rayo mesti blackout...asal dekat² nak blackout mesti time nak puasa nak raya...memacam hal mereka ni...tak kan nak suruh sha buat pantauan dan interview mereka ni...ishk²! kalau letrik asyik takde, tak ke air pun tak jalan gak nanti...kalau 5 tahun sekali ke tak apalah jugak ni tak..setiap tahun macam ni...rasa nak apply je keje kat situ tapi tak ade qualification pulak...lain cerita kalau mereka nak bagi sha kursus khas ke nak le jugak huhuu...agak² mesti sold out kan lampu² rayo kat pasar tuh...erk entah² ada kait mengait kowt dengan sindiket penjualan lampu² rayo nieh...alah yang versi lama punyer...yang bukan gune letrik tuh...

Itu dia cerita sha sepanjang mendiamkan diri...jangan pulak korang tanya lepas ni ape kes sha hilang tetibe seolah-olah pergi tanpa pesan...hohohoo...aku masih di sini cewah...cuma ada pihak² tertentu PHD sabotaj letrik tempat sha ni hhahaa...weyh toksah selak² suratkhabar weyh...konpem tak masuk newspaper tuh...hhahaaa...

persoalan dihati: agak² aku perlu apply kerja kat situ ke atau aku perlu pergi interview je orang² yang bekerja di situ...?!!!

Saturday, August 23, 2008

~Tugas Penuntut Ilmu~




www.iLuvislam.com
oleh: masrurah


Tugas setiap penuntut ilmu secara umum dapat digariskan sebagai empat tugas iaitu:

Memperbetulkan niat

Perkara pertama yang perlu diambil perhatian oleh penuntu ilmu ialah mempunyai keikhlasan niat demi untuk mencapai keredhaan Allah. Bukan untuk berbangga apabila digelar sebagai orang alim atau dengan tujuan untuk mengumpulkan harta, pangkat atau yang seumpamanya. Sabda Rasulullah SAW : 'Sesiapa yang mempelajari ilmu kerana Allah, tidak mempelajari ilmu kerana inginkan harta dunia, tidak akan dia temui kecuali Syurga hari akhirat kelak.' -Riwayat oleh Abd. Razak.Cuma perlu di ingat bahawa, jika harta, pangkat dan yang seumpamanya datang kepada seorang alim, maka tidaklah menjadi kesalahan untuk menerima dan memanfaatkannya.

Berterusan dalam menuntut ilmu.

Ilmu adalah lautan yang tidak mempunyai pantai dan tepian. Maka usaha menuntut dan menambahkan ilmu hendaklah berlaku secara berterusan, tidak dihalangi oleh peringkat-peringkat ijazah tertentu. Firman Allah SWT. "Katakanlah (wahai Muhammad) tambahkan aku ilmu" (Surah Toha :114)

Sabar dalam menuntut ilmu.

Seorang penuntut ilmu hendaklah sentiasa sabar dalam menempuh dugaan dan cabaran yang merintangi perjalanannya di dalam menuntut ilmu sama ada yang bersifat fizikal mahupun rohani. Tidak perlulah diceritakan di sini sejarah para sahabat dan ulama yang menempuh segala cabaran demi untuk menuntut ilmu.

Memuliakan guru.

Sabda Rasulullah SAW : 'Bukan dari umatku orang yang tidak memuliakan orang tua dan mengasihi anak-anak muda kami dan tidak mempelajari daripada orang-orang alim.' -Riwayat Abu Daud. Saya tidak bertujuan untuk menghuraikan hak seorang alim/guru yang perlu ditunaikan oleh muridnya di dalam artikel ini cuma dicadangkan agar kita mengambil sedikit dari masa kita untuk melihat kembali perkara ini, semoga segala ilmu yang kita tuntut akan mendapat keredhaan Allah SWT.

Akhlak Penuntut Ilmu

1) Merasakan tanggungjawab ilmu
Diriwayatkan daripada Muaz bin Jabal beliau berkata Rasulullah SAW bersabda: 'Tidak akan mara seseorang hamba di hari Akhirat melainkan telah ditanya mengenai 4 perkara: Berkenaan Umurnya ke mana yang telah dia habiskan. Berkenaan dengan Waktu mudanya apa yang telah dia lakukan. Berkenaan dengan hartanya dari mana diperolehinya dan ke mana dia belanjakan. Dan berkenaan dengan ilmu apa yang telah diperbuat dengannya.' -Riwayat oleh Attabarani dengan isnad yang sahih

2) Menjaga amanah ilmiah.
Sabda Rasulullah SAW : 'Berilah nasihat pada ilmu, Sesungguhnya khianat seseorang daripada kamu terhadap ilmu adalah lebih dahsyat daripada khianatnya terhadap hartanya, Dan sesungguhnya Allah akan bertanya kepada kamu pada hari kiamat.' - Riwayat Attabarani-.Di antara yang termasuk dalam daerah amanah ilmu adalah beberapa perkara berikut:-

i)Menasabkan atau menyandarkan pendapat dan fikrah (buah fikiran) kepada Tuannya.
ii)Menyampaikan ilmu yang diketahui, dan tidak malu untuk mengatakan"tidak tahu" jika dia tidak mengetahuinya.


3) Tawadduk.
Para ilmuan yang menyedari bahawa ilmu adalah lautan yang tidak bertepi tidak akan merasa sombong dan bangga dengan apa yang ada pada mereka. Bahkan selagi bertambah ilmu di dada, semakin bertambah sifat tawadduk. Firman Allah SWT: "...Tidak diberi kepada kamu ilmu kecuali sedikit sahaja." (Surah al-Isra':85)

4)Mulia diri (Al-Izzah)
Para ilmuan hendaklah merasa mulia diri dan tidak merendahkan diri apabila berhadapan dengan pemerintah, golongan bangsawan, golongan kaya-raya dan yang seumpamanya. Firman Allah SWT: "Kekuatan itu hanyalah kepada Allah, bagi RasulNya dan bagi orang-orang mukmin, tetapi orang-orang munafik itu tidak mengetahui." (Al-Munafikun:8) , "Barangsiapa yang menghendaki kemuliaan, maka bagi Allah lah kemuliaan itu semuanya." (Fathiir:10)

5)Beramal dengan apa yang dipelajari.
Firman Allah SWT : "Mengapa kamu menyuruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedangkan kamu sendiri melupakan diri (kewajiban)mu sendiri padahal kamu mambaca Al-Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir?" (Al-Baqarah:44)

6)Sentiasa berusaha untuk menyampaikan ilmu.
Firman Allah SWT: "Dan (ingatlah) ketika Allah mengambil janji dari orang-orang yang telah diberi kitab (iaitu):"Hendaklah kamu menerangkan isi kitab itu kepada manusia, dan janganlah kamu menyembunyikannya", lalu mereka melemparkan janji itu ke belakang punggung mereka dan mereka menukarkannya dengan harga yang sedikit,amatlah buruk tukaran yang mereka terima." (Ali-Imran:187)

~Lelaki yang ditarik Perempuan ke dalam Neraka~

www.iLuvislam.com
oleh: ekacOmey


Ayah
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.

Suami
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram dan apabila suami mendiam diri. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Abang
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula kepada abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM...Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Anak Lelaki
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak...nantikan tarikan ibunya.

Kepada golongan lelaki, cuba lah sebaik mungkin untuk melaksanakan tanggungjawab kalian.

Kepada golongan wanita, sama-sama lah meringankan bebanan yang ditanggung oleh golongan lelaki.

Bukankah kita diciptakan untuk sama-sama membantu dan nasihat-menasihati??

Antara Sebab Hati Tidak Tenteram


www.iLuvislam.com
oleh: nieta_84


Hati yang tidak tenteram berpunca dengan adanya segumpal sifat-sifat mazmummah. Antara sifat-sifat mazmummah yang menghilangkan ketenangan di hati ialah :-

1) Cinta Dunia

Cinta kepada hal-hal duniawi merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah hal-hal ukhrawi (akhirat) itu sebagai pegangan teguh selamanya dan hal-hal duniawi sebagai pentas sementara. Bila mati cuma ada amalan, doa anak yang soleh atau solehah dan harta yang disedekahkan mengiringi kita di sana.

2) Tamak

Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan. Mereka yang tidak pernah puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak. Orang yang tamak selalu rugi

3) Kedekut

Sentiasa melihat orang lain mahu menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Sentiasa mengelak dari menderma dan berdalih dengan mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk

4) Riak

Allah tidak menyukai akan sifat riak, takabbur dengan apa yang kita ada. Mereka tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika dia dipuji, dia akan gembira dan bermegah serta menjadi rajin bekerja tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan kerjanya.

5) Pemarah

Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati senantiasa tidak tenang.

6) Ego

Senantiasa merasakan dirinya sahaja yang betul. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Mereka tidak akan mengalah sekali-kali, jadi mereka senantiasa akan berada dalam keadaan tidak tenang dan tenteram hatinya

7) Pendendam

Perasaan yang membuku dan mengelapkan hati terhadap seseorang oleh kerana dia pernah melukakan atau malakukan kesalahan kepadanya ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk meletuskan laharnya iaini membalas dendam kepada orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

8) Hasad Dengki

Mereka senantiasa berasa iri hati dan berhasad dengki kerana tidak mahu melihat kebahagiaan dan kejayaan orang lain.

9) Tidak Sabar

Tidak boleh menunggu dan sentiasa mementingkan diri sendiri tanpa memperdulikan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam membuat keputusan tanpa berfikir panjang sehingga kadang kalanya menyusahkan orang lain.

Pengajaran di sini bermujahadahlah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. Sama-samalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain, andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya. Wallahualam bissawab.

Memperingati Masjid Al-Aqsa dibakar


picture taken from AhmedGhareeb.com**

TANGGAL 21 Ogos merupakan tarikh yang amat penting dalam lipatan sejarah umat Islam. Apa tidaknya, Pertubuhan Persidangan Islam atau lebih dikenali dengan OIC lahir kerana insiden 21 Ogos. Apakah yang berlaku sehingga persidangan ini tercetus?

Pada 21 Ogos 1969, seorang lelaki berbangsa Australia bernama Dennis Michael Rohan telah membakar Masjid Al-Aqsa. Api menyala besar dan membakar tembok serta mimbarnya yang besar (mimbar Solahuddin).

Api marak dengan dahsyat sekali seolah-olah seluruh Masjid Al-Aqsa akan musnah ketika itu. Sehinggakan pihak bomba juga tidak hadir menghulur bantuan. Tetapi Allah s.w.t telah menyelamatkan Masjid Al-Aqsa dan melindunginya. Akhirnya api dapat dipadamkan.

Setelah itu orang-orang Yahudi membuat pengadilan pura-pura terhadap Rohan. Lucunya, Rohan mendakwa bahawa dia diutuskan oleh Allah untuk melakukan pembakaran itu, bersesuaian dengan berita dari Kitab Zakaria.

Apa yang menyedihkan kemudiannya ialah Yahudi membebaskannya dengan mengatakan Rohan 'gila', dengan kata lain, tidak waras.

Maka, atas sebab itu, Rohan tidak dapat dipertanggungjawabkan atas kejadian tersebut. Bertitik-tolak insiden menghinakan itu, negara-negara Islam di seluruh dunia bangkit mempertahankan tempat suci mereka dan mengecam perbuatan keji terhadap Al-Aqsa.

Maka sejak itu, 21 Ogos tanpa gagal diangkat sebagai Hari Al-Quds sedunia. Ia disambut sebagai tanda memperingati tragedi pembakaran masjid Al-Aqsa.

Tragedi tersebut merupakan catatan sejarah yang paling menyedihkan dalam sejarah umat Islam. Masjid Al-Aqsa yang begitu suci itu dihina sedemikian rupa.

Tidak menghairankan apabila semua umat Islam seluruh dunia 'terbakar' hati dan perasaan mereka kerana tindakan Rohan, 38 tahun lalu. Begitulah nasib Tanah suci umat Islam yang ketiga setelah dihuni oleh rejim Zionis.

Perlu diingatkan, isu Masjid Al-Aqsa ini ada hubung kait dengan hal-hal Palestin.

Maka selayaknya, isu Palestin ini merupakan isu yang dipertanggungjawabkan bagi sekalian umat Islam. Satunya kerana, kedudukan Masjid al-Aqsa sebagai Tanah Suci ketiga dalam Islam. Selebihnya ia merupakan kiblat pertama umat Islam selain menjadi bumi didiami para Nabi serta pusat pemerintahan dunia Islam seperti yang dirakamkan dalam hadis Rasulullah.

Bagi masyarakat bukan Islam, isu Palestin menggambarkan ketidakadilan dan kezaliman rejim terhadap bangsa Palestin yang perlu sama-sama dibela dan diperjuangkan.

Hari ini Palestin berada dalam tangan rejim Zionis yang telah merampasnya daripada tangan umat Islam.

PembelaanAkibatnya, umat Palestin telah dihalau keluar, dizalimi, ditindas, dikambinghitamkan, dipenjarakan dan dibunuh. Nasib yang melanda umat Islam Palestin memerlukan pembelaan dari seluruh umat Islam.

Sebagai usaha pembelaan dan kepedulian, maka Hari Memperingati Al-Quds atau Remembrance of Al-Quds (ROQ) merupakan sebuah gagasan yang menjadi simbol solidariti umat Islam di Malaysia terhadap umat Palestin.

Pelbagai kegiatan boleh dijalankan untuk menghebahkan tentang isu Palestin dan kedudukan Palestin dalam hati umat Islam serta soal penindasan di Masjid Al-Aqsa. Kita berharap program ini akan menggerakkan masyarakat su- paya sedar lalu terpanggil untuk menghulurkan sumbangan dan mempersiapkan diri mereka dengan segala pertahanan dan kecemerlangan sebagai umat yang terbaik.

Episod duka Palestin ini, ditambah dengan penindasan dan kezaliman yang tidak henti hingga ke saat ini hakikatnya menuntut sokongan dan bantuan semua, seluruh lapisan masyarakat dunia.

Malah, 21 Ogos hadir setiap tahun mengingatkan kita bahawa sekiranya kita tidak mempertahankan tanah suci Palestin dan Masjid Al-Aqsa, kelak, kita bukan sahaja tidak dapat mempertahankannya daripada sekadar dibakar, malah keseluruhannya cenderung untuk dirampas secara haram oleh rejim Zionis.

Justeru, bersempena Sambutan Memperingati Hari Al-Quds Sedunia tahun ini, adalah amat wajar untuk kita sama- sama mengajak masyarakat sekeliling memperingatinya, apatah lagi merencana langkah strategik, efektif dan praktikal lagi kreatif demi menyumbang ke arah pembebasan Palestin.

Sementara itu, antara aktiviti-aktiviti untuk menyemarakkan sambutan ini ialah ceramah umum, seminar, demonstrasi damai, penerbitan filem, buletin, cakera padat video (VCD), persembahan seni seperti teater, nasyid, dan festival seni dan pameran kesedaran di tempat awam yang strategik di masjid-masjid, sekolah-sekolah termasuk gedung beli-belah dan sebagainya.

*Dipetik dari akhbar Utusan Malaysia

**Gambar diambil dari website AhmadGhareeb.com

ingin tahu lebih lanjut sila layari laman web http://iluvislam.com/

www.iluvislam.com
Oleh: MOHD. SAFWAN SAPARUDIN*
(Utusan Malaysia)


Nota: harap maaf gambar tidak boleh dikeluarkan pada masa kini atas sebab masalah² tertentu...pos opis kat sini tutop secara tetibe...ermmmm macammaner tuh hhaahaa....

Friday, August 22, 2008

Erti Syaaban

Erti Syaaban ialah berpecah-pecah atau berpuak-puak. Masyarakat Quraiysh pada waktu itu terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir.

Dan apabila Rasulullah SAW datang, beliau mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang. Rasulullah SAW telah menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya. Diantara hadis yang paling masyhur ialah; Rasulullah SAW bertanya kepada sahabat-sahabatnya,

“Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?” Para sahabat menjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui” Sabda Rasulullah SAW, “Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.” (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).

Fadhilat Syaaban

Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.

Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah:

* Memperbanyakkan puasa sunat Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah SAW. lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.

Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW. bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."

* Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Sabda Rasulullah S.A.W.: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

* Bertaubat Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."

MuNgKiN EsOk aJaL KiTa?!!!


www.iLuvislam.com
oleh:everjihad


Ini pertama kali saya berbicara melalui Tinta Admin. Sebelum ini, saya hanya sekadar menjalankan tugas menyiarkan artikel. Entah kenapa, terasa mahu berkongsi rasa hati ini bersama semua pengunjung iLuvislam agar kita bersama-sama bermuhasabah diri. Tinta ini sekadar mahu berpesan kepada diri ini dan juga yang membacanya. Moga dapat memberi manfaat dalam memperbaiki diri.

Hari ini, sedang saya asyik melayari internet, tiba-tiba saya mendapat offline message dari seorang hamba Allah yang tidak berapa saya kenali namun, butiran message itu cukup membuat perhatian saya beralih.

Salam. Sedekahkan Alfatihah ke atas arwah Arif Fuad (MRSM Taiping batch 2005..kelas 9) atas pemergiannya. Semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah dan ditempatkan bersama roh2 orang yg beriman.amin.

Lamunan saya terhenti. Tersentak hati saya seketika apabila mendapat message sebegitu. Walau saya tidak pernah mengenali pun siapakah gerangan lelaki itu, namun ini cukup menarik perhatian saya. Pada fikiran saya, pastinya si arwah itu, tidak jauh beza umurnya dengan saya. Saya jadi sangat curiga. Lantas, saya bertanya kepada pengirim berita. Bila meninggalnya? Dimana? Apa punca kematian? Kemudian saya tahu, si arwah berusia 20 tahun, meninggal dunia hari ini, puncanya, flight terhempas di Langkawi. Jantung seakan berhenti berdegup. Flight terhempas? Mengerikan! Dalam hati berdesis, “ Ya Allah muda lagi. Memang ajal tak kenal usia! Agaknya macamana la kalau itu aku? Macam tu jugak kot orang sebar-sebarkan!”

Fikiran saya teringat pula pada satu post pengunjung blog saya, yang saya kunjungi blognya secara tak langsung hari ini. Ya, post itu cukup tepat sebagai satu peringatan kepada saya dan sangat berhubungan dengan keadaan semasa.

AKU BIMBANG
Aku bimbang. Sangat bimbang ..
Bagaimanakah kalau esok..aku mati mendadak?
Sembahyangku masih banyak..yang belum terqada'
Ingin membayar puasa yang tertinggal..masih belum aku bertindak
Hutangku masih berlambak-lambak.
Finance keretaku belum lagi lunas tertunai
Hutang bank rumahku masih belum selesai
Kewajipanku masih banyak yang terbengkalai.

Aku bimbang..sangat bimbang..
Apakah aku akan diberi VIP Welcome di alam barzakh
oleh Munkar dan Nankir dengan senyuman bermanis wajah
Atau apakah aku akan dibelasah
oleh pembengis-pembengis di alam barzakh ?
Apakah aku dapat menahan sakit
Bila ular kubur datang menggigit
Kerana sembahyangku yang amat sedikit

Aku bimbang..sangat bimbang..
Isya’ masuk..ayah ke surau menyembah Allah SWT
Aku depan tv menonton AKADEMI FANTASIA,
Ayah bertasbih, bertahmid..berzikir memuji Tuhan
Aku terjerit²..MENYOKONG PESERTA REALITI TV YANG SIA-SIA.
Ayah menggunakan masa mencari redhaan Tuhan
Tapi aku masih berpoya-poya seperti NYAWAKU PANJANG LAGI.
Kalaulah besok subuh Izrail datang bertandang
Bagaimanakah nasibku..setelah dunia aku tinggalkan?

Aku bimbang..amat bimbang
Imanku masih terumbang-ambing
Ketika aku di dalam kubur..
adakah orang yang akan mendo'akan?
Siapa akan menyedekahkan bacaan Yasin dan surah-surah Al-Qur'an
Buat meredakan siksa kubur yang datang tanpa kasihan
Nasibku di bawah tanah..adakah siapa yang akan mengenangkan?
Hilang aku dari pandangan..hilanglah aku dalam kenangan.
Jadi..kenapa aku kurang berusaha menyiapkan bekalan?
Supaya di kubur nanti aku diberi VIP Welcome.

Aku bimbang..sangat bimbang..
Amal ibadahku sangat berkurang !
WAHAI MANUSIA ... taubatlah engkau dari sekarang
Tinggalkanlah padang bola..


TINGGALKAN HIBURAN MELAMPAU dan pergi ke masjid seperti orang lain.

Qada'lah sembahyangmu yang tertinggal, bayarlah puasamu
Berhentilah menjadi sahabat syaitan
Agar hidupmu mendapat keredhaan
Sebelum engkau kembali ke ALAM BARZAKH


Cukup bermakna peringatan ini. Mengingati mati sungguh menginsafkan. Lebih-lebih lagi, bila melihat yang ‘pergi’ itu sahabat sendiri. Terasa bagai diri ini pula bakal dijemput sebentar lagi. Rasa cuak menyelubungi hati bila membayangkannya. Teringat saya pada tulisan Imam Al-Ghazli dalam kitab Bidayatul Hidayah menyebut:

Dan janganlah engkau panjangkan angan-anganmu, kelak engkau merasa malas berbuat ibadat. Katakan di dalam hatimu setiap hari:

“Bersabarlah engkau hari ini, mungkin engkau akan mati pada malam nanti dan bersabarlah malam ini, mungkin engkau akan mati pada esok pagi kerana mati tidak datang pada masa yang tertentu dan dalam keadaan yang tertentu dan ataupun pada umur yang tertentu. Kematian pasti akan datang. Oleh itu, bersiap-siap untuk menghadapinya adalah lebih utama daripada bersiap-siap untuk mendapatkan kebahagiaan dunia. Bukankah engkau memang sudah mengetahui bahawa engkau tidak akan lama hidup di dunia ini? Barangkali umurmu hanya tinggal satu hari atau hanya sekali bernafas sahaja lagi”

Keinsafan menguasai diri. Kini, yang perlu diamati,ialah amal. Amal yang IKHLAS perlu ditingkatkan, taubat mesti diperbanyakkan. Meninggalkan dosa harus dilakukan agar diri tidak mendapat azab Ilahi. Ayuh bersama kita perbaiki diri sebelum diri dijemput Ilahi. Moga kita semua mendapat naungan rahmat-Nya. Amin.

NOTA: ini sha baca kejap tadi dan sahaja nak share bersama sekadar buat renungan bersama...

Wednesday, August 20, 2008

Nasihat Kehidupan

www.iluvislam.com
oleh : everjihad


1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,
tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda,
kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah.
Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga,
tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan,
tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,
tetapi cintailah isteri atau suami anda 100%
dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS

Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran


amacam orite tak?

Tuesday, August 19, 2008

~ice lady~


rindu tol le nak pekena ice lady...bilelah agaknya nak dapat ice lady free lagi...disebabkan kerinduan sha pada ice lady dah kira tahap gunung kinabalu ni jadi untuk lepas kan rindu sha tarok gambo ice lady kat sini...

nota: disebabkan beberapa kekeliruan..jadi gambar ni tak dapat di post kan dulu..pos opis masih tutop hhaha....

malam yang syahdu...



semacam je topik kan...haaa ini dia anak buah sha yang semalam tu...masuk malam ni dah 3 malam sha jadi mak guard jaga dia main game...

tadi...adalah 3 kali dah sha suruh dia pi tidoq...dia buat dek jek...(sabar je lah).

kenapa ek jadi malam yang syahdu...

sebab kali ketiga sha suruh dia pi tidoq...dia tutup le game tuh pahtu sha tengok dia pusing muka ngan badan dia arah lain then sha dengar macam hahahha dia nangis lah weyh...belum lagi kene marah...baru pujuk elok-elok tu nak pi tidoq...

eklelleee...manja betol syaraf neyh...

ade lagi cerita pasal dia ni...masa dia kecik dulu belum sampai setahun...sha selalu bawa dia tidur sama. jadi kira dia rapat jugak le dengan sha...bila dah besar ni sha selalu kata kat dia nak makan coklat atau nak ikut usu jalan mesti sayang usu dulu...sekarang ni...bila sha kata macam tu....dia dah pandai menjawab....nak tau apa dia jawab? eh...saya dah besar le mana boleh cium² lagi...adoiiiii macam mana tuh?!!!

ada lagi satu cerita...
ni kisah di sekolah dia...hhahaaa....beberapa minggu yang lepas sha pergi temankan sedara minum kat open air sama-sama ngan mak menakan dia...tak sangka pulak cekgu zetty pun ada (guru tadika syaraf). hendak dijadikan ceritakan..selama ini kami tercari-cari siapalah yang memanggil nama dia ni sya kan...samapi dia kempen tuh ngan abang² dan kakak² dia untuk panggil dia sya...sha bitau kat syaraf ni..toksah le dia nak guna nama sya tu...cukup le ucu seorang yang nama sha. tertanya-tanya jugak lah kenapa leh jadi macam tu rupa-rupanya cikgu dia punya kerja...
hahhaa...sekarang alhamdulillah dah...

ada sekali tu dia menangis mintak dibawa ke funfair...jadi ayah dia bawak le...haaahaa rupa-rupanya satu famili jadi eskot dia neyh...sampai kat funfair kebetulan ada show penyanyi dangdut...punyerlah seksis pakaian wanita tu...dedah sana dedah sini siap pakai skirt pendek lak tuh...sekali bila si syaraf ni tengok ... ape dia kate...gatei betul perempuan tuh...apelagi terkejut lah famili dia dengar...sebab benda tu tak ada orang mengajar...tatau dari mana dia cilok...
bila ditanya napa cakap macam tu dia kata alah nampak je pusat dia...pahtu macam² lagi yang dia describe kat kitorang...sha senyum je dengar...no komen!

>>19 Hadis Nabi Mengenai Wanita.<<

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan
sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut,burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepadamereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

Lima Syarat Berbuat Maksiat

www.iluvislam.com
oleh: faranaqwiah

"Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata:

"Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat."

Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata:

"Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."

Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya.

"Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata:

"Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezeki-NYA."

Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata:

"Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?

"Ya!" tegas Ibrahim bin Adham.

"Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya!

Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati.

Ibrahim kembali berkata kepadanya:

"Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"

"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab:

"Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!"

Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata:

"Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?"

"Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.

Ibrahim melanjutkan:

"Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh"

Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar dan berkata:

"Wahai Ibrahim , mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"

"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apa syarat yang kelima?"

Ibrahim pun menjawab:

"Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."

Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata:

"Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya."
Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran.

"Mulai saat ini aku ingin bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.

Kesimpulan: JANGAN MELAKUKAN MAKSIAT.

Monday, August 18, 2008

~Kriteria-Kriteria Lelaki Soleh~

www.iLuvislam.com
by: Muhammad Muaz


Soleh dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin), bersih dari segi zahir dan batinnya, mengambil makanan yang bersih dan halal(bukan dari sumber yang haram)serta sentiasa berusaha menjauhkan dirinya dari perkara perkara yang akan mendorong kearah maksiat dan menariknya ke jurang NERAKA yang amat dalam. Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah swt. dan RasulNya walau dimana sahaja mereka berada dan pada bila bila masa sahaja.

KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS

1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw.

2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.

3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.

4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.

5. Ikhlas dalam beramal.

6. Kampung akhirat menjadi tujuan utama hidupnya.

7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.

8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.

9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.

10. Solat malam menjadi kebiasaannya.

11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt

12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit.

13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.

14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.

15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.

16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt.

17. Kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.

Kita Adalah Cermin

www.iLuvislam.com
*oleh: Azree Hanifiah


“Perempuan Islam kena pakai tudung kan?” Tanya beberapa peserta perempuan India di Kem Seri Perkasa. Pada malam itu saya sedang duduk berbual-bual bersama beberapa orang rakan di dewan makan.

Kami didatangi sekumpulan peserta PLKN India perempuan yang seakan mahu bertanya banyak hal. Dan itu antara soalannya.

“A’ah. Kalau dalam Islam ia dimasukkan dalam kategori wajib yang maksudnya mesti atau tidak boleh tidak buat perkara tersebut. Jadi, semua orang perempuan memang kena pakai tudung tu,” Jawab Zulhaizar kepadanya. Saya sekadar menganggukkan kepala sahaja mengiyakan jawapannya.

“Kalau macam tu kenapa ada peserta perempuan kat bilik kami tak pakai tudung pun bila keluar?” Soalnya pula. Soalannya kali ini sedikit mengejutkan saya. Tidak tahu hendak dijawab bagaimana. Seakan tempelaknya terkena ke muka saya juga.

“Manusia ni walaupun berbeza agama tetapi perangainya tetap sama. Ada yang hendak ikut undang-undang dan ada yang langgar. Samalah macam pelajar sekolah, ada pelajar yang ikut peraturan dan ada pelajar yang tak ikut,” Dan saya harap jawapan ini dapat menjawab soalannya tadi.

Cuma apa yang ingin diutarakan di sini, bukan isu bagaimana hendak menjawab soalan tersebut. Tetapi isunya adalah jika seseorang itu melakukan sesuatu perkara yang tidak baik, yang rosak bukan sekadar namanya tetapi juga organisasi yang dimasukinya. Mugkin ada sedikit terpantul kepada organisasinya itu.

Begitulah juga dengan agama yang anda pegang hari ini. Setiap hari kita berhadapan dengan pelbagai jenis manusia. Tidak kiralah orang itu agama apa. Tetapi mereka juga memerhati tingkah laku kita.

Dan mungkin jika kita berkelakuan tidak elok, ada jenis yang sekadar mempersoalkannya di dalam hati, tetapi bila sampai ada orang yang mahu mengajaknya masuk ke dalam Islam, jangan hairan jika perkara tersebut yang akan menjadi persoalannya nanti.

Dan andai orang yang melihat jika kita berkelakuan tidak sedap dipandang itu adalah orang Islam sendiri tetapi ragu-ragu dengan keislamannya, mungkin hal ini menjadi lebih parah lagi.

Kita Adalah Cermin

Ada satu lagi kisah yang saya alami semasa mengikuti Program Latihan Khidmat Negara dulu. Ada seorang sahabat baik saya seorang lelaki cina, Ng Teng Hong.

“Azree, kamu orang Islam kena sembahyang hari-hari kan?” Saya menganggukan kepala dan kemudian dia menyambung, “Tapi kenapa tak nampak diorang sembahyang pun.”

Itu pandangan seorang beragama Budha terhadap kami peserta Muslim. Kemudian masih dalam perkara yang sama tetapi saya berhadapan dengan peserta lelaki yang beragama Islam pula bila diajak sembahyang sama-sama.

“Kau nak ajak aku buat apa. Tu budak sekolah agama tu, tak sembahyang pun,” Katanya sambil menunjukkan ke arah seorang rakan sebilik. Terasa dengan kata-kata rakan itu, barulah dia sembahyang juga. Tapi, tidak pasal-pasal nama ‘sekolah agama’ juga yang keluar.

Teringat kata Nabi Muhammad, “Seorang yang beriman itu adalah cermin kepada saudaranya.”

Kata-kata yang ringkas tetapi memberi makna mendalam. Nabi Muhammad hanya mengibaratkan seorang muslim kepada muslim yang lain dengan objek cermin. Mesti ada sebab-sebabnya.

Ciri-ciri cermin

Saya cuba bahagikan kepada dua untuk menerangkan ciri-ciri cermin ini. Pertama, bagaimana kita cirinya yang perlu kita ambil. Kedua, ciri-ciri cermin yang perlu kita berhati-hati.

Kenapa kita pula yang kena berhati-hati? Kerana Nabi Muhammad telah mengibaratkan kita sebagai cermin. Cuma kita kurang berhati-hati dengan sifat kita yang seperti cermin.

Ciri paling umum sesuatu cermin adalah pantulan(reflection). Apabila kita berdiri di depan cermin, akan wujud imej kita di cermin tersebut. Itulah yang dipanggil sebagai pantulan. Sifat pantulan inilah yang perlu ada bagi setiap orang muslim, tidak kira jurujual, doktor, peguam dan lain-lain lagi.

Dan kita perhatikan pula bagaimana cermin bertugas dalam memberi pantulan(reflection) yang perlu kita tiru:

1. Senyap - Cermin memberi reflection tanpa berkata apa-apa. Begitulah juga kita, untuk menegur, perlulah menegur secara hikmah, baik bukannya dengan cara memaki hamun, mengata, mengumpat dan sebagainya.

2. Sepanjang masa – Cermin memberi reflection sepanjang masa, tidak kiralah bila-bila masa kita ke cermin tersebut, pasti cermin tersebut akan menjalankan tugasnya. Dari pagi sampailah ke pagi esoknya. 24 jam. Begitulah juga dengan kita, perlu memberi imej diri yang baik 24 jam. Dari bangun tidur hinggalah tidur semula. Bukan sejam dua sehari.

3. Tidak lupa tugas - Jika kita memecahkan cermin, kita masih boleh nampak diri kita pada serpihan-serpihan cermin itu kerana perlu diingat reflection cermin sepanjang masa. Signifikannya biar dimaki hamun, dizalimi, atau dalam keadaan susah kita tetap perlu menunjukkan imej muslim yang baik.

4. Tidak mengungkit - Keburukan yang terserlah hanya diberitahu semasa kita berhadapan dengan cermin. Cermin tidak akan menyimpan imej-imej buruk tersebut selepas kita beredar dari cermin tersebut. Begitulah juga dengan kita, setelah memberi teguran kepada saudara kita, haruslah kita cuba melupakan keburukan mereka.

Kemudian kita lihat pula apa ciri-ciri cermin yang perlu kita berhati-hati:

1. Tidak memilih imej - Cermin tidak memilih imej untuk dipantulkan. Kalau imej luar seseorang itu buruk, maka buruklah juga imej dalam cermin tersebut. Jadi, perlu kita hati-hati setiap masa kerana diri kita sentiasa memberi pantulan imej muslim kepada orang ramai.

2. Boleh berhabuk dan berdebu - Cermin tidak boleh memberi imej yang sempurna dalam keadaannya berhabuk dan berdebu. Jadi, walaupun imej kita baik tetapi badannya penuh debu atau kotor, ia tidaklah dapat memberi imej yang baik sepenuhnya.

***Anda ada idea lagi tentang ciri-ciri cermin? Boleh kongsikannya dengan saya.

Sumber: Isi-isi tentang cermin ini diambil dari khutbah jumaat pada 16 November, Riley Smith Hall, University Student Union, University of Leeds. http://ibnulatef.iluvislam.com

*Azree Hanifiah merupakah salah seorang penulis jemputan iLuvislam.com. Beliau kini merupakan seorang pelajar kejuruteraan di UIAM. Artikel dipetik daripada blog beliau>>>http://studiomuslim.com/dakwah/kita-adalah-cermin/

aih ... aper tuh?



amacam...strategic tak?!!!

assalamu'alaikumwbt semua...haaa inilah dia tempat sha beroperasi sepanjang malam...tak kira nak donlod lagu, nak chatting, nak cek friendster, nak ber"ym", ber"skype", nak ber"tag", cek emel...fanbox?!!! sha tak suke...tapi ada satu bende sha nak try...rakansiber...lupe lak laman webnye...huhuu...

bila dah duduk depan sini...memang tak ingat dunia dah...sha suka membaca sebenarnya...tapi dalam masa yang sama...sha tak suke bila perhatian sha terganggu oleh anasir²luar hhaahaa...contoh dia banyak...banyak sangat²...contoh terdekat..org soh p makan...hhahaa...sbb tu sebelum beroperasi sha akan pastikan supaya semuanya dah clear...kdg² tu tak clear jugak hhaahaa...

sha start join internet balik tahun 2006...dekat² nak puasa jugak le...dari situ le kenal blog...blog http://muaturun.blogspot.com/ lepas tu kenal satu blog yang banyak karya ciptaan dia sendiri...tak ingat nama blog...

pernah sha join sampai pukul 5 lebih pagi...kesian...mata dgn badan dan semualah yang terlibat hhahaa..sha sebenarnya ada masalah nak tidur malam...dulu time studi sha selalu tdoq sebelum pukul doblas pahtu bangun tengahmalam studi sampai pagi...sejak dari peristiwa itu le hidup ni jadi huru-hara sikit...

rasanya cukup setakat itu dahulu yer...dahulu..mukan kueh baulu...

nota: di atas masalah² tertentu sha tak dapat nak upload gambar tu sekarang...mintak maaf mintak ampun yer...

sos cili?!!!



haaa ni lah dia sos yang kitorang pekene kat umah...

kisah disebalik gambor sos ni ade ceta sebenarnya...

al-kisah di suatu malam...sha ngan umi makan tau...umi makan ikan dengan sos. sha pulak makan nasi ngn ikan tapi tanpa sos le...tak suke...tengah sembang² tu...entah macam mana lah umi main² botol sos tu...dan terpegang le pulak kertas yag atas tu tadi..(ala macam dalam gambar yang kat atas tu)...

tiba-tiba umi kata..eh eh nah..cuba tengok mereka ni tak kasi lekat betul kertas ni...semadi je nak bagi lekat kat botol ni...
dengan selambanya sha menjawab...alah biasa le tuh umi nanti kalau mereka nak letak sos baru ke senang sikit nak bukak label tuh...tak le susah sgt nk bukak label tuh...

pahtu tetibe je umi mengeluarkan idea yang tersgt le jimat bunyinye...bila sha pikir² balik memang bagus jugak idea tu...boleh jimat kos pengilang...mesti anda semua tertanya-tanya kan? hahhaaa...

umi cakaplah....apa kata kau hantar label ni balik pada kilang tersebut...
memula tuh aku memang blur giler...ape mende lah umi cakap neyh...

dia sambung balik dia kata kau bagilah cadangan kat kilang tu untuk beli balik label-lebel tu tapi dengan syarat le label tu masih dalam keadaan yang elok dan sempurna...nanti mereka boleh lekat balik label berkenaan di botol yang baru...kira macam recycle ler tuh...alah macam kita jual balik botol dengan tin-tin aluminium...hahhaa...

macam² lah kan umi sha tuh...memang baik hati sgt² dan prihatin dengan masalah² pengilang di malaysia ni...kalau aku bagi cadangan kan agak² korang mereka nak terima tak...sampai sekarang sha masih simpan label berkenaan hhahaa...simpan buat kenangan ke koleksi ke...ape² yang patut le...

Sunday, August 17, 2008

hadiah sempena nisfu syaaban




tomey tak?...agaknya bile lah giliran sha pulak ek? hhahahaa...

assalamu'alaikumwbt semua...
apa khabar?...ops! i did it again!...
sorry ler Rudz hahhaa...awak nak saya delete semua entry cintan cintun kat sini ke? hahaa... tak sampai hati rasanya pulok...

malam ni tadi sha ade pergi hospital jenguk orang baru...tomey nye...ermmm tunggu dah besar sikit rasa-rasa nak tolong mak dia jaga baby je lah hahaa...nama belum ditentukan lagi...tapi ayah dia ada pilih satu nama...mohd. nuramar Aizzuddin...yang satu lagi mohd akmal aizuddin kowt....itu anak buah sha yang pilih kan... biasalah 1st baby smuanya rebut² nak kasi nama...susah² kan letak je nama abdullah ke ahmad ke abu bakar ke..kan senang...ni tak panjang sangat...

tapi bila pikir² balik kitorang ni memang kerabat din...
1-zinal abidine
2- baharodin
3- tazudin
4- mohd.mohaldin
5- kamarudin
6- zainudin ( ada mcm nama bro din82 ke?...hhahaa )
7- yang ni je takde din...nama hujung dia nah...hahaaa...

anak buah semuanya in² hujung dia...majoritinya din le..dan selebih nye adalah dua orang fin hujungnya...erm....

cakap pasal nama din...sha ingat lagi masa sekolah dulu setiap kali introduce diri dan cerita pasal nama abang² mesti ade sesetengah tempat tu yang stuck...bukan apa..cikgu mesti tanya balik ngape nama saya btak ada din. saya ni anak angkat ke? pahtu mereka ada jugak yang tanya kenapa letak nama din² semua kat hujung? sha kan suka bagi jawapan yang tak pusingkan kepala ... sha kata lah susah nak cari nama perempuan yang ada din. lagi pun nama saya lagi simple daripada nama abang² saya. dan satu lagi...tak semsetunya disebabkan nama saya tak ada din saya ni anak angkat...nanti kalau letak nama saya ada din jugak susah nak bezakan nanti mana satu anak perempuan dan mana satu anak lelaki...dah le saya seorang je perempuan...mestilah pilih nama yang lain daripada yang lain sikit daripada abang² saya...( amacam...logik tak jawapan? ) hahhahaa...

begitulah sedikit di antara kisah-kisahnya...

NOTA: dilahirkan tepat pada pukul 3.06 minit pagi tadi di hospital daerah daro, berat? lupa pulak nak tanya hhaahaa...excited sgt hhaahaaa...bertarikh 17hb ogos 2008 bersamaan nisfu syaaban...pagi ahad ler tuh...

Saturday, August 16, 2008

~CiNTa aNTaRa KiTa~



sejak dari dulu ku menyintaimu
kau tahu begitu namun kau berpura
ku masih teringat kau peluk diriku
kau telah mambuatku menyintaimu

sudah berapa lama diriku ini
tak bertamu mu
mungkin ku harap jua kau merindu ku sebagai mana
ku rindu mu

cinta antra kita
tiada penghalang nya
walau akhir usia
ku menyinta diri mu
ku hanya menunggu mu
mengata kau cinta ku
ku kan berjanji menyinta mu sayang...

setelah kau pergi
jauh dari sisi
tiada ku cinta selain diri mu
ku ingin bersama dgn mu selamanya
walaupun sehingga ke akhir nyawa

mungkin kau tak mengerti maksud ku dulu
pada diri mu
kini ku kan menyinta
diri mu itu

sehingga ke akhir waktu

cinta antara kita
tiada penghalang nya
walau akhir usia
ku menyinta diri mu
ku hanya menunggu mu
mengata kau cinta ku
ku kan brjanji menyintamu syg...


sudah berapa lama diriku ini
tak bertemu mu
mungkin ku harap jua kau merindu ku sebagai mana
ku rindu mu


cinta antara kita
tiada penghalang nya
walau akhir usia
ku menyinta diri mu
ku hanya menunggu mu
megata kau cinta ku
ku kan berjanji menyintamu syg...


cinta antara kita
tiada penghalang nya
walau akhir usia
ku menyinta diri mu
ku hanya menunggu mu
mengata kau cinta ku
ku kan brjanji menyintamu syg...


***inilah yg dipikir semalam...

OraNG BaRu !!!

assalamua'laikumwbt ...

apa khabar semua...
syukur alhamdulillah habis jugak hutang² lama ni...
lega sikit rasanya...

ermmm...
apa yang berlaku di bulan ini?
kawan skype saya seorang nak bernikah cuti ni tank tanya pula tarikhnya bila.selamat pengantin baru semoga berbahagia hingga akhirat...

tapi yang lagi best...
pagi tadi kakak ipar nombor lima yang nikah last year dh nak bersalin dah...
cuma tunggu masa je lagi. pagi tadi dia dah masuk hospital. wah tak lama lagi dapat baby baru lah...bestnyew...

kisah semalam...gaduh...sian dia...ada salah salah faham banyak pulak...tapi salah sha jugak...

awak...na mintak maaf banyak-banyak ek..tak pernah terfikir pun macam tu...takder niat macam tu pun...

o.k semua...semoga berbahagia selalu...salam sayang untuk korang semua...

jaga diri hiasi peribadi assalamua'alaikumwbt...

Friday, August 15, 2008

muhasabah ~jalan cinta~

*pembetulan untuk lirik lagu jalan cinta ost ayat-ayat cinta

Semua resah hati manusiamu
Untuk membagi kisah atas nama cinta
derai air mata di setiap sujudmu
seperti tak pernah cukup untuk menjagaku
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu
....oo... Cinta yang semu

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi

Ampun yang engkau pinta
dalam semua keraguan yg tlah meliputi jiwamu
Semoga akan membawa cintamu

Pada diriku dalam jalan dan ridho-Nya
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu
...oo... Cinta yang semu

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di tengah terik matahari dan dinginnya malam
Kau panjatkan ayat-ayat cinta pada-Nya
Melindungi dan menjaga kisah cinta kita...


jalan cinta….apa itu cinta?

tiada seseorang pun yang bisa menterjermahkan sifat cinta itu yang sebenar-benarnya. terdapat banyak percanggahan yang mengaitkan tentang topik cinta oleh kerana pemahaman yang berbeza tentang cinta.

sesungguhnya manusia itu telah dari azali penciptaannya dikurniakan satu naluri untuk saling cinta-mencintai. dan itu merupakan sebahagian daripada rahmat Allah. tiada siapa pun di dunia ini yang bisa lari daripada merasakan hal yang sama.

namun terdapat banyak perdebatan dalam kepentingannya cinta itu dalam kehidupan seharian kita. ada yang mengatakan cinta itu penting…tapi sejauh manakah kepentingan cinta itu yang mereka maksudkan?

pernah sha berbincang hal yang berkaitan dengan cinta bersama teman-teman. dan majoritinya mengatakan sebelum ijab Kabul kita mesti bercinta dulu. sha bertanya kenapa mesti bercinta? tak bolehkah kita untuk tidak mengikut seperti aturan tersebut? dia kata..eh bercinta itu penting. dalam masa bercinta inilah kita akan saling kenal mengenali hati budi masing-masing. ermmm…bagus jugakan jawapan yang telah diberikan? tapi hati sha tetap mengatakan itu semua tidak penting sebab itu semua bukan jaminan kebahagiaan cinta yang hakiki.

entahlah sehingga sekarang sha masih tidak pasti. apa benarkah kenyataan yang mereka berikan dan apakah tepat segala jawapan yang telah mereka berikan pada sha?

namun yang sha pasti cinta yang mereka war-warkan adalah kebahagiaan yang sementara. sha tidak pasti mampukah mereka mengekalkan apa yang mereka rasa itu sehingga ke akhirat? mampukah mereka pertahankan cinta itu dengan cinta yang sebenar-benarnya cinta? nampak sangat sha ni macam tak pastikan?

# sekiranya pilihan itu masih ditangan sha… sha inginkan sebuah kisah cinta seperti lirik lagu di atas…jalan cinta….

inilah cinta yang sebenar…cinta yang bersandarkan pada hakikat cinta yang sebenar.

ini kerana cinta itu mengajar kita untuk menjadi insan yang lebih bertanggungjawab bukan hanya pada insan yang kita cintai..tetapi juga pada diri sendiri, keluarga orang-orang di sekeliling kita dan semestinya yang paling tinggi itu adalah pada Allah dan rasul-Nya.

namun sayang hakikatnya sekarang cinta itu bagaikan batu yang tidak ada nilainya. ramai sangat hambaNya telah mempersendakan element-element yang penting seperti ini. yang mereka tahu cinta itu enjoy. tidak hairan lah ada yang sanggup bercinta dengan 2 3 orang sekaligus dalam satu masa yang sama. tidak pernah terlintas kah di hati mereka. cinta itu satu amanah yang perlu kita jaga dengan sebaik-baiknya sepertimana kita menjaga maruah diri kita. apakah cinta itu terlalu enteng sangat di dasar hati dan pemikiran mereka?

selain daripada mengajar seseorang itu menjadi lebih bertangggungjawab, cinta itu juga mengajar saling bersefahaman walau terdapat banyaknya perbezaan antara mereka. sebagaimana Allah s.w.t telah menjadikan setiap ciptaanNya berpasang-pasangan. dan setiap itu juga terdapatnya perbezaan antara satu sama lain. perbezaan inilah sebenarnya yang mengharmonikan kehidupan kita sekiranya kita mengikuti jalan yang Allah s.w.t telah tetapkan untuk kita semua. insyaAllah...

dan seterusnya, ia mengajar seseorang berpendirian teguh. berpendirian yang seperti apa? contohnya setia. setia pada seorang teman. setia pada seorang isteri. itu semua mengajar kita sekaligus tentang untuk saling memahami dan saling bertanggungjawab dalam bercinta.

sebagaimana setianya Allah pada kita semua. Allah tidak pernah meninggalkan kita walau sesaatpun. bahkan sekelip mata pun kita tidak pernah diabaikan oleh Allah. kerana adanya pendirian. Allah itu bersikap Maha Pemurah. segala rezeki dibahagikan sesuai dengan usaha kita. tidak mengira sama ada anda seorang muslim ataupun bukan muslim. itulah indahnya perasaan cinta Allah kepada kita semua…

namun sesungguhnya manusia itu memang tidak pernah tahu menghargai dengan setiap kurniaan daripada Allah sehingga ada yang sanggup mengotori hakikat cinta yang sebenar. aduhai sahabat yang ku sayangi semua…tidak kira anda seorang muslim ataupun anda seorang yang bukan muslim. sama-samalah kita menjaga cinta yang sebenar-benarnya cinta ini. kalau bukan kita yang menjaganya siapakah lagi yang akan bertanggungjawab untuk menjaga amanah yang satu ini? ingatlah tanpa cintaNYa kita tidak mungkin hidup dengan penuh tenang di atas muka buminya.

kerana perasaan cinta yang telah lunturlah yang menjadikan dunia ini kucar-kacir. rakus, tamak, haloba, hasad dengki saling menguasai diri manusia itu sendiri. semuanya berlumba-lumba untuk berkuasa menunjukkan tahap kehebatan masing-masing . tidak kira engkau seorang pentadbir Negara ataupun engkau seorang rakyat biasa. pupuklah cinta yang sebenar-benarnya cinta dalam dirimu. tidak kira pada siapa yang engkau cintai…sama ada untuk diri sendiri, keluarga, dan sahabat-sahabat anda.

aduhai remaja sekalian…ingin sekali sha bertanya ?

#untuk apa kalian mengumpul semua hati-hati wanita dan laki-laki dalam satu masa?

#apakah kalian juga ingin menunjukkan kehebatan diri kalian?

#apakah kalian juga mengganggap cinta itu hanya sekadar untuk keseronokan sahaja?

#apakah anda merasa berbangga apabila ramai hati yang terluka dan tersentuh oleh tindak tanduk kalian terhadap mereka?

# apakah anda merasakan bahawa anda tidak bersalah malahan merekalah yang bersalah sebenarnya kerana menierim dan mengganggap bahawa ucapan mu itu adalah benar sehingga menyebabkan hati mereka sendiri yang merana?

#apakah anda tidak pernah merasa bersalah walau secubit rasa pun?


jadikanlah diri anda seorang yang berpendirian teguh… yang bertanggugjawab ke atas cinta dan saling memahami sesama pasangan anda. mengkhianati cinta anda sendiri adalah sama seperti anda bukan seorang yang berpendirian malahan cinta anda terlalu murah harganya bahkan tidak bernilai langsung. semurah itukah jugakah harga diri anda? anda menjawab oh..itu tidak mungkin kami tidak pernah menjual diri kami. mungkin ya..tapi hakikatnya anda menjual cinta anda hanya semata-mata untuuk sesuatu yang tidak ada kepastiannya. tidak ada hujung pangkalnya..apakah itu yang anda katakan anda tidak menjual harga diri anda…dan bukankah sebahagian rasa cinta itu juga melibatkan diri anda yang sebenarnya? pernahkah anda terfikir tentang itu semua? < bicara untuk seorg playboy dan seorg playgirl>

aduhai…remaja sekalian…sha meminta dengan seikhlas rasa cinta terhadap kalian tidak mengira anda adalah seorang lelaki ataupun wanita, muslim ataupun non-muslim…berbuatlah muhasabah diri selalu. supaya kita semua tahu dan berusaha bersama-sama melindungi rasa cinta yang sebenar-benarnya ini. sama-samalah kita berjanji untuk mempertahankan dan memperjuangkan erti dan rasa cinta yang sebenarnya untuk meraih cinta yang hakiki.

nota: untuk dihayati bersama-sama

#Semua resah hati manusiamu, Untuk membagi kisah atas nama cinta, derai air mata di setiap sujudmu, seperti tak pernah cukup untuk menjagaku, Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku, Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi

Ampun yang engkau pinta, dalam semua keraguan yg tlah meliputi jiwamu
Semoga akan membawa cintamu, Pada diriku dalam jalan dan ridho-Nya
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu...

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku, Di tengah terik matahari dan dinginnya malam, Kau panjatkan ayat-ayat cinta pada-Nya
Melindungi dan menjaga kisah cinta kita...


(apakah “seseorang” itu nanti akan memahami setiap bicara aku di sini? insyaAllah)

penguasa alam
tolonglah pegangi aku, biar ku tak jatuh, pada sumur dosa yang terkutuk, dan menyesatkan cintaku

andaikan ku bisa, lebih adil pada cinta kau dan dia
aku bukan nabi yang bisa sempurna, ku tak luput dari dosa

biarlah ku hidup seperti ini, takdir cinta harus begini, ada kau dan dia bukan ku yang mau, oh tuhan kuburlah hatiku


bicara hati sha83kaizer!

Bercouple Atau Jual Mahal ?!!!

www.iLuvislam.com
oleh : NuurZaffan


Masa kecil saya pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber`dating` sebelum melangkah ke alam perkahwinan? Kenapa saya bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?

Bukan begitu.

Naluri kanak-kanak saya pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen. Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah. Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti. Tetapi saya memang bingung. Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata saya tidak selesa di awal usia kanak-kanak.

Cinta Monyet

Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah saya jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monyet. Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar. Ada sahaja rakan-rakan yang ber`cinta` seawal darjah lima.

Saya bingung. Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini. Maka tidak hairanlah mengapa saya bingung ketika itu. Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.

Di sekolah menengah, lain pula ceritanya. Kisah bercinta menjadi lebih hebat. Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja. Kisah cinta disekeliling saya bermacam-macam. Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman. Aduh! Saya menjadi semakin bingung. Benarkah ini semua?

Erti couple, cinta dan perkahwinan

Kini setelah saya berusia dua puluh dua tahun, saya semakin mengerti. Kisah pasangan berdua-duaan yang saya fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam. Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa. Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat saya cari jawapannya.

Buku Tentang Cinta karangan Ustaz Pahrol banyak membantu saya untuk memahami isu ini. Tambahan pula, semasa saya di Kolej Yayasan UEM Lembah Beringin, forum Tentang Cinta telah diadakan. Panel-panel terdiri daripada Ustaz Pahrol sendiri, Ustaz Hashim (trainer Fitrah Perkasa) dan Ustaz Hasrizal. Panel yang hadir cukup berpengalaman kerana mereka jauh lebih dewasa dan sudah berkeluarga.

Islam dan Cinta

Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan. Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.

Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet? Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?

Bercinta adalah berkasih sayang. Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri? Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri. Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?

Bagi saya, untuk memahami istilah cinta, saya perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya. Saya perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita. Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.

Semakin dewasa saya semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan saya yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling). Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab. Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan. Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang saya ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini) . Perkahwinan yang memang bergelora.

Sesekali terasa takut pula memikirkannya. Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus. Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.

Jual mahal?

Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber`boyfriend`, maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal. Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.

Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber`boyfriend` itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih? Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan? Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?

Isu yang berat untuk difikirkan bersama. Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :

"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".


Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah.

Tulisan ini sekadar perkongsian yang sudah mula saya fikirkan sejak kecil lagi. Mencari-cari apakah formulanya sedangkan Islam memang ada jawapannya. Tulisan ini juga sekadar muhasabah diri dan mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah dan mendoakan kakak kandung saya yang bakal melansungkan pernikahan Sabtu ini. Juga buat senior mahupun junior yang selamat diijabkabulkan sepanjang cuti ini. Tahniah dan selamat menempuh alam baru!


--------------------------------------------------------------------------------

* Artikel di petik dari blog penulis. Lawati zaffankhalid.iluvislam.com.

TakDiR CiNTa

by rossa

ku tutup mataku
dari semua pandanganku
bila melihat matamu
kuyakin ada cinta ketulusan hati
yang mengalir lembut

penguasa alam
tolonglah pegangi aku
biar ku tak jatuh
pada sumur dosa yang terkutuk
dan menyesatkan cintaku


andaikan ku bisa
lebih adil pada cinta kau dan dia
aku bukan nabi yang bisa sempurna
ku tak luput dari dosa


biarlah ku hidup seperti ini
takdir cinta harus begini
ada kau dan dia bukan ku yang mau
oh tuhan kuburlah hatiku


~pertama kali sha dengar lagu ini sha terus jatuh hati...bestnye...
ermmm..lagu ini mengingatkan sha pada dua orang teman. kedua-duanya adalah teman yang baik. setelah kedua-duanya tahu kehadiran seorang-seorang dalam hidup sha. kedua-duanya ingin menarik diri. dua-dua tidak mahu mengganggu gugat hubungan yang telah terjalin. yang seorang lebih daripada setahun sha mengenali dan seorang lagi baru beberapa bulan...dan akhirnya Allah beri jalan penyelesaiannya yang tersendiri..syukur alhamdulillah...dengar cerita yang seorang tu dah nak nikah tak tahulah sejauhmana kebenarannya...yang seorang lagi masih dan masih terus mencari...namun masih menjadi sahabat sha yang paling setia...dan dia juga masih tetap menguhubungi sha walau dah macam-macam dugaan dan cubaan yang telah ditempuhi sepanjang setahun lebih bersahabat...

Jalan Cinta Ost. Ayat-ayat Cinta

by Sherina Munaf

Semua resah hati manusiamu
Untuk membagi kisah atas nama cinta
Butir air mata di setiap sujudmu seperti tak pernah cukup untuk menjagaku
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu....oo... Cinta yang semu

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi
Ampun yang engkau pinta dalam semua keraguan yg tlah meliputi jiwamu
Semoga akan membawa cintamu

Pada diriku dalam jalan dan ridho-Nya
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu...oo... Cinta yang semu

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di tengah terik matahari dan dinginnya malam
Kau panjatkan ayat-ayat cinta pada-Nya
Melindungi dan menjaga kisah cinta kita...

Thursday, August 14, 2008

Tiga Golongan Perosak Muslim

www.iluvislam.com
oleh:awangpaker


Sesungguhnya di dalam Al-Quran terdapat banyak pengajaran daripada kisah-kisah yang telah diceritakan dan terdapat cerita yang diulang-ulang. Pengulangan kisah ini bukan bermaksud Allah kekurangan `modal`. Akan tetapi pengulangannya itu mengandungi pengajaran untuk kita semua menghayatinya. Seperti ayat 13 surah Ali Imran yang bermaksud:

"Sesungguhnya dalam kisah-kisah itu terdapat ibrah, pengajaran bagi orang-orang yang berfikir"


Melalui peristiwa-peristiwa yang terdapat di dalam Al Quran, Allah ingin menunjukkan tiga sifat perosak kepada manusia ataupun jin.

Pertama ialah sikap sombong seperti kisah penciptaan Nabi Adam a.s yang mana Iblis tidak mahu menyembah Adam lalu berkata:

''Aku lebih baik daripada dia, aku diciptakan daripada api, sedangkan dia diciptakan daripada tanah."


Sifat sombong adalah kerana menolak kebenaran dan memandang rendah kepada orng lain. Dosa sifat ini tidak akan diampunkan oleh Allah sehngga kita bertaubat.

Rasullullah pernah bersabda yang bermaksud:

"Tidak masuk syurga orang yang dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan''


Sebagai contoh, negara akan kacau jika penguasanya merasa lebih terhormat dan mulia berbanding dengan rakyat yang dipimpinnya. Jika penguasa berasa diri mereka hebat sehingga merasakan tidak perlu saranan apa lagi kritikan maka perasaan inilah yang membinasakan Firaun dan Namrud seperti yang dikisahkan di dalam Al-Quran. Penguasa yang bengis dan sombong, di telunjuknya adalah hukuman dan di mulutnya pula adalah undang-undang. Ertinya tanpa ada pilihan lain, rakyat terpaksa tunduk dan patuh kepada penguasa yang zalim. Sehinggalah penguasa yang tidak melaksanakan perintah Allah ini akan dihancurkan oleh kerana perbuatan diri sendiri.

Di dalam surah Al Nahl ayat 23 pula:"Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong."

Sifat perosak kedua pula adalah serakah. Sifat ini menjadikan manusia sentiasa tidak cukup dengan apa yang ada pada dirinya. Di dalam Al-Quran telah dinyatakan kisah Nabi Adam dan Hawa yang mana Allah telah memberikan pelbagai kemudahan, kesenangan dan kenikmatan yang tiada tandingan di syurga kecuali janganlah mereka memakan buah kuldi. Larangan ini dilanggar yang akhirnya mendatangkan kemurkaan Allah. Apa yang hendak disampaikan di sini bukanlah keburukan Adam akan tetapi adalah sifat serakah yang mengheret Adam dan Hawa dari singahsana syurga.

Sifat ketiga adalah hasad. Di dalam quran, diceritakan kisah Qabil membunuh saudaranya Habil kerana hasad dengkinya terhadap Habil yang mempunyai seorang isteri yang lebih cantik. Sifat hasad menyebabkan seseorang memandang apa yang dimiliki orang lain sentiasa lebih menarik daripada yang dimilikinya.Sebagai contoh, ketika jirannya memiliki sebuah kereta baru, maka tergelegaklah hatinya. Pertama-tamanya ia akan mengembangkan sifat su'uzannya,dengan penuh selidik ia menyangka bahawa ianya dari usaha yang tidak halal. Seterusnya orang yang bersifat hasad merasakan tidak suka orang lain mendapat nikmat dan rezeki, sehinggakan ada yang sanggup untuk memusnahkan nikmat itu.


Rasulullah bersabda,: "Waspadalah terhadap hasad, sesungguhnya hasad mengikis pahala-pahala seperti api memakan kayu".

Penyakit hati amat berbahaya. apabila hati sentiasa gelisah jika orang lain mendapat kebahagian. Orang yang bersifat hasad juga amat berbahaya kerana dia akan melakukan apa-apa jenayah untuk melenyapkan nikmat yang diberikan Allah kepada orang lain.

Setiap negara dan bangsa mengandungi tiga golongan terbabit,iaitu penguasa,pengusaha dan rakyat jelata. Jika penguasanya sombong, pengusahanya serakah, dan rakyatnya iri hati maka hancurlah negara tersebut.

Keistimewaan Niat

Niat itu lintasan hati. Oleh kerana terlalu banyaknya perkara yang melintas di dalam hati, niat itu adalah lintasan nekad hati terkawal. Seperti contoh, anak mata kamu tersorot pada seekor beruk, lalu hati kamu berdetik;

'Wah, lawanya' (lintasan luar kawal).

'Nak tengoklah' (lintasan terkawal).

Dengan erti kata lain, kamu nekad menghendakinya dan kehendak itu datang dari diri kamu sendiri. Sedang lintasan hati luar kawal adalah sesuatu yang terdetik secara sendiri. Bukan atas dasar kehendak kamu.

Positifnya niat dapat menjana daya usaha yang berterusan dan gerak kerja cemerlang dalam menggapai matlamat. Sebaliknya, Penyalahgunaan niat akan menjerebakkan pengguna ke arah sia-sia dan pembaziran.

Saidina Umar meriwayatkan hadis Rasulullah SAW: ''Sesungguhnya setiap perbuatan itu dimulakan dengan niat. Dan bagi setiap individu itu menurut apa yang diniatkan. Maka sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan rasulNya, maka hijrahnya adalah bagi Allah dan rasulNya. Maka sesiapa yang hijrahnya kerana dunia atau perempuan yang akan dinikahi, maka hijrahnya untuk apa yang dia kehendaki''.

Sesuatu pekerjaan yang diusahakan dengan niat yang berterusan akan membuahkan hasil seperti yang diniatkan, walaupun tidak seindah yang dibayangkan. Berbeza dengan sesuatu perbuatan yang terlalu sering diperbicarakan. Kerana pengaruhnya kerajaan hati, mampu mengawal selia tindak tanduk anggota badan. Tidak seperti lidah yang tidak bertulang. Akibatnya jadilah seperti pepatah melayu 'cakap tak serupa bikin' atau 'indah khabar dari rupa'.

Niat yang seragam di kalangan ahli anggota sesuatu pasukan mampu merealisasikan objektif, misi, dan visi persatuan. Keseragaman niat juga akan menyelaraskan kerjasama antara ahli jawatankuasa dalam usaha mencapai target.

Namun, istimewanya niat yang didasari kerana Allah, atau untuk mencari keredhaanNya, atau sebagainya, yang kembali kepada Allah, maka individu itu akan berusaha menurut kehendak syara' (Allah dan rasulNya); bertanggungjawab, amanah, menjaga halal haramNya, sentiasa mengawasi tindak tanduknya dan sebagainya.

Maka tidak timbul cerita penyalahgunaan kuasa, gangguan seksual, main-main mata sesama AJK sewaktu mesyuarat dan sebagainya. Kerana seluruh anggota badan telah tunduk kepada fokus lintasan nekad hati, kerana Allah Ta'ala.

Sabda Rasulullah SAW: ''Sesungguhnya, dalam jasad itu ada seketul daging. Jika baik daging itu, maka baiklah seluruh jasad, jika buruk daging itu, maka buruklah seluruh jasad. Sesungguhnya itulah hati.''

Begitu juga jika kamu melakukan sesuatu kerana seseorang, kamu akan melakukannya menurut kehendaknya, kesukaannya, dan berhati-hati dari kebenciannya.

Inputnya, dalam usaha mencapai target, usahakan satu lintasan nekad di dalam hati yang berterusan setiap masa, untuk menjana daya usaha konsisten dan gerak kerja cemerlang ketika menguruskan sesuatu pekerjaan atau sesuatu perkara. Maka sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan rasulNya, maka hijrahnya adalah bagi Allah dan rasulNya. Maka sesiapa yang hijrahnya kerana dunia atau perempuan yang akan dinikahi, maka hijrahnya untuk apa yang dia kehendaki.

Oleh itu perbetulkanlah niat kita sebelum melakukan sesuatu perkara. InsyaAllah, kita akan berada di landasan yang benar.

www.iluvislam.com
oleh: mjmashie

Suburkan sedekah

"TANGAN yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima. Sekecil mana sumbangan yang dihulurkan, ia cukup bermakna kepada si penerima yang hidup serba kekurangan, malah ‘buah tangan’ yang tidak seberapa itu mampu menerbitkan senyuman, walaupun cuma untuk seketika."

Islam sangat menggalakkan umatnya membantu mereka dalam kesempitan. Nas daripada al-Quran dan hadis Nabi s.a.w jelas menganjurkan umat Islam menghidupkan amalan sedekah, kerana banyak manfaatnya.


Sedekah adalah perkataan berasal daripada bahasa Arab, iaitu sadaqah yang turut diguna pakai dalam bahasa Malaysia. Maksud yang sama ialah menderma, membelanjakan wang atau memberikan sesuatu kepada pihak lain dengan hati yang ikhlas, tanpa mengharapkan sebarang imbalan.

“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang daripada kamu sampai ajal kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan berkata: Wahai Tuhanku alangkah baiknya kalau engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke suatu masa yang sedikit saja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi orang yang soleh.” (al-Munafiquun: 10)

Sedekah umumnya terbahagi dua iaitu sedekah wajib (zakat) dan sedekah sunat. Ditekankan di sini ialah sedekah sunat dipandang ringan sesetengah pihak, tetapi sebenarnya ia memberikan manfaat yang besar, seperti dapat meringankan beban dan penderitaan si penerima, khususnya di kalangan orang fakir, miskin dan anak yatim.

Bagi pemberi sedekah, setidak-tidaknya dengan pemberian itu diharapkan dapat menebus dosanya dan memberikan ketenangan, malah yang lebih utama mendapat ganjaran berkali ganda di sisi Allah, seperti dijelaskan Allah pada ayat 261, surah al-Baqarah, bermaksud:
“Bandingan (pemberian) orang yang membelanjakan har tanya pada jalan Allah, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula me ngandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan me lipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (al-Baqarah:261)

Amalan bersedekah daripada satu sudut menggambarkan sifat insani, kemurahan hati dan keluhuran budi seorang manusia.

Tidaklah dikatakan seseorang manusia itu kaya perike manusiaannya jika tiada di dalam jiwanya sikap prihatin dan kasihan belas kepada sesama manusia, yang menggerakkan hatinya untuk memberikan pertolongan sekadar kemam puannya.

Cuma disebabkan golongan fakir miskin tidak menzahirkan keperluannya, atas alasan segan, perasaan rendah diri dan ingin menjaga maruah, membuatkan sesetengah pihak me nyangka tiada pihak yang berada dalam kesempitan.

Malah, dengan kefahaman samar sesetengah pihak yang kerap membuat tafsiran dan andaian sendiri terhadap takrif fakir serta miskin, ia sedikit sebanyak menjejaskan amalan bersedekah, kerana apabila disangka tidak ada yang layak untuk menerima sumbangan, tiadalah amalan sedekah.

Ini belum lagi termasuk sifat keakuan individu tertentu yang mendakwa harta diperolehnya adalah miliknya seorang, kerana beralasan dia yang bersusah payah bekerja siang dan malam. Tetapi hakikatnya, harta terbabit adalah kurniaan daripada yang Maha Kaya melaluinya dan ia berupa pinjaman untuk dikongsi sebagai bekal di dunia.

Jika menurut penjelasan Imam Syafie Rahimahullah ‘Orang fakir ialah orang yang tidak berharta dan tidak ada mata pencarian (sumber rezeki), manakala orang miskin pula ialah orang yang ada harta (ala kadarnya) atau ada mata pencarian tetapi tidak mencukupi sara hidupnya’.

Baginda Rasulullah s.a.w menerangkan golongan yang dikatakan fakir miskin, seperti dalam satu hadis daripada Abu Hurairah r.a, maksudnya:

“Orang fakir miskin (yang sangat menderita) bukanlah orang yang (menadah tangan) meminta-minta ke sana ke mari kepada orang ramai, yang apabila ia mendapat satu atau dua suap makanan atau mendapat sebiji atau dua biji buah kurma - ia akan pergi ke tempat lain meminta lagi. Se benarnya orang fakir miskin (yang sangat-sangat menderita) itu ialah orang yang tidak mempunyai sesuatu yang men cukupi sara hidupnya. Dan ia pula malu hendak meminta bantuan kepada orang ramai dan orang ramai pula tidak mengetahui keadaan penderitaannya untuk diberi bantuan.” (Hadis sahih, riwayat Imam Ahmad).

Justeru, menjadi tanggungjawab kepada penderma atau pihak berkenaan untuk mengenal pasti orang fakir dan miskin terlebih dulu bagi memastikan sumbangan amal yang diberikan kena pada sasarannya, sekali gus mencapai matlamatnya iaitu meringankan mereka yang kesempitan.

Pada zaman moden ini, antara kaedah yang diguna pakai bagi melakukan penilaian terhadap golongan fakir dan miskin ialah pendapatan isi rumahnya dan ia berbeza mengikut lokasi, di kota dan desa kadarnya adalah berlainan, kerana kos hidup di kota lebih tinggi berbanding di kampung.

Bagi Malaysia, sebuah negara dihuni masyarakat majmuk, berbilang bangsa dan budaya, dengan penduduk Muslim berkongsi hidup bersama bukan Muslim, kemiskinan bukan hanya membabitkan orang Islam, malah ada antaranya di kalangan bukan Muslim.

Dalam situasi ini, apakah orang Islam juga dibenarkan untuk memberikan bantuan atau sumbangan kepada orang fakir dan miskin di kalangan bukan Muslim, terutama di kalangan sahabat handai dan mereka yang tinggal berjiran?

Seorang cendekiawan Muslim, Sheikh Ahmad Kutty, dipetik sebagai berkata: “Islam menggalakkan pemberian sedekah kepada semua manusia, tanpa mengira perbezaan agama, kaum, warna atau bahasa.”

Menurutnya, Nabi Muhammad s.a.w ada membantu orang bukan Muslim (jahiliah) di kalangan yang menentangnya dan mereka tidak menghalangnya untuk memberikan bantuan dalam memenuhi keperluan yang mendesak.

“Mereka juga memberi makan benda makanan yang dihajati dan disukainya, kepada orang miskin dan anak yatim serta orang tawanan.

“Sesungguhnya kami memberi makan kepadamu kerana Allah semata-mata. Kami tidak menghendaki sebarang ba lasan darimu atau ucapan terima kasih.” (al-Insaan:8-9)

Beliau berkhidmat sebagai pensyarah kanan Institut Islam Toronto, Ontario, Kanada, menjelaskan, orang Islam bertanggungjawab untuk memberikan bantuan kepada jiran atau rakan di kalangan bukan Muslim.

Katanya, Nabi s.a.w ada bersabda, maksudnya: “Sekiranya seseorang tidur dengan perut kosong, jaminan perlindungan Allah akan jauh daripadanya.”

“Jadi, mari kita sama-sama menentang kemiskinan dan membantu mereka yang memerlukan bantuan tanpa mengira perbezaan agama, kaum atau etnik, warna kulit atau bahasa.

“Semoga Allah memasukkan kita di kalangan mereka yang digambarkan Nabi s.a.w, umat yang terbaik ialah mereka suka menolong hamba Allah,” katanya.


Cuma, menurut fatwa yang pernah dikeluarkan negeri Johor hendaklah didahulukan bersedekah kepada saudara di kalangan orang Islam sebelum bersedekah kepada orang bukan Islam.

Alangkah indah Islam sebagai agama universal, yang mem berikan manfaat kepada semua pihak termasuk bukan Islam, sekaligus mencerminkan keluhuran budi umat Islam itu sendiri.

“Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agamamu, dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil.

Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang yang memerangi kamu kerana agama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung halamanmu, serta mereka membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah) sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang yang zalim.” (al-Mumtahanah:8-9)

Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my